Strony



wtorek, 20 października 2015

Bułki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Mamy jesień. Niestety, jest pogodnie i nie można pławić się w depresji. Dobry nastrój dopadł i mnie. Postanowiłam wykorzystać ten stan i zrobić coś z mojego ulubionego ciasta drożdżowego, a ponieważ otrzymałam sporo dojrzałych śliwek, zamarzyłam o tym, żeby udoskonalić je nie tylko kruszonką, ale również pysznym, maślanym ciastem drożdżowym. Jeszcze jedno. Ludzie lubią pisać pięknie i kwieciście o tym, jak wyjątkowa jest drożdżówka, ile to miłości trzeba włożyć w jej wykonanie. Gówno prawda, ciasto jak ciasto, mieszasz składniki, gnieciesz to w misce i gotowe. Więc jeśli się zastanawiasz nad tym, czy dasz radę zrobić ciasto drożdżowe, odpowiedź brzmi: tak. Jeśli masz ręce lub przynajmniej robota kuchennego, to nic nie stoi na przeszkodzie.

POWIDŁA:
Pozbaw pestek wszystkie śliwki, których chcesz się pozbyć, pokrój je na większe lub mniejsze kawałki, w zależności od tego, co bardziej Ci smakuje. Wrzuć ja na patelnię i smaż na małym ogniu do momentu aż nabiorą pięknego, głębokiego koloru. Możesz podrasować je cynamonem, dodać cukier waniliowy lub zwykły cukier. Ja ich nie słodzę, ponieważ lubię kiedy w słodkim cieście, obficie posypanym słodką, chrupiącą kruszonką, znajdują się kwaśne, lekko pachnące cynamonem powidła.



CIASTO:
pół kostki drożdży
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki
pół łyżeczki cukru

Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj cukier, mąkę, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka chwil.

nieco ponad 2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
mniej niż pół szklanki cukru
dwie torebeczki cukru waniliowego
2 żółtka
ćwierć kostki masła

Rozpuść masło. Ubij mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę, letnie mleko, ubite z cukrem żółtka połącz z rozczynem i wymieszaj porządnie w misce tak, żeby napowietrzyć ciasto. Kiedy paciaja ma już odpowiednią konsystencję dodaj masło i połącz je z ciastem najlepiej jak się da. Odstaw swoje dzieło na godzinę lub nieco mniej i zajmij się przygotowaniem kruszonki.

KRUSZONKA:
10 dag cukru
10 dag masła
20 dag mąki
torebka cukru waniliowego

Wymemłaj składniki. Kruszonka gotowa.

Rozwałkuj gotowe ciasto na stole, rozprowadź powidła na całej powierzchni najdokładniej jak się da. Zwiń ciasto w rulon i krój na ok. 10 cm kawałki. Tak przygotowane bułeczki układaj na blasze i posypuj kruszonką. Jeśli kruszonka nie chce się przyklejać, możesz zwilżyć wierzch ciasta wodą lub białkiem. 

Tak przygotowane bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190° C na ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz