Strony



środa, 28 października 2015

Nadziewane ciasto francuskie

Nie lubię ciasta francuskiego. Zwłaszcza na słodko. Ale na słono, z dobrze przyprawionym nadzieniem i chrupiącą skorupką... Czemu nie :) Dlatego dziś przepis na obiadowe danie, z tego właśnie ciasta. Jeśli masz do niego całkowitą awersję, zrób ciasto kruche. Będzie równie dobre. Albo po prostu zrób ciasto na pizzę. Przepis na pewno pojawi się w niedługim czasie. Może też się nie pojawić. Nie ufaj moim słowom.

SKŁADNIKI:
Blat ciasta francuskiego
pierś z kurczaka
ser żółty (min. 20 dag)

pół puszki kukurydzy (kup Bonduelle, jest o niebo lepsza niż inne)
pół strąka papryki żółtej, pół strąka papryki czerwonej
20-30 dag pieczarek
kilkanaście oliwek, możesz dodać je w całości, możesz je posiekać, możesz ich nie dodawać, co mnie to obchodzi
jako że lubię Polaków, dodałam jeszcze 2 niewielkie cebule



Rozwiń ciasto i rozklej je. Możesz od razu położyć je na papierze, na którym będzie się piekło. Paprykę posiekaj w paski, pieczarki w plastry, zetrzyj ser, cebulę pokrój w pióra i duś ją na maśle z dodatkiem oliwy, kiedy się zeszkli podnieś pokrywkę i pozwól jej się zezłocić. Odstaw ją do wystygnięcia, podsmaż na patelni pokrojone w kostkę białe mięso, zasyp je ulubionymi przyprawami, ja dodałam trochę curry, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie. Pieczarki duś na suchej patelni, przykryj je, żeby wypuściły sok, dodaj odrobinę soli, a to, co z nich wyleciało, zredukuj do zera. Paprykę podduś na patelni z oliwą i posiekanym ząbkiem czosnku. Możesz ją lekko podsmażyć. 




Kiedy wszystkie składniki są przygotowane, układamy je warstwami na cieście, ale nie robimy tego od brzegu do brzegu.









Teraz posklejaj porządnie ciasto, żeby utworzyło ono kształt kuli i przewróć je "szwami" do dołu, żeby nie porozklejało się w trakcie pieczenia.


Włóż ciasto do piekarnika na ok. godzinę i piecz je w 170-180°C, bez termoobiegu.



Gotowe danie podawaj z najprostszą sałatką, jaka przyjdzie Ci do głowy. Pod ciastem znajduje się wystarczająca ilość smaków.


2 komentarze:

  1. polecam robic mniejsze paczuszki lub na ciasto przed polozeniem farszu polozyc cieniutkiego nalesnika. zapobiegnie to zwilgoceniu ciasta francuskiego. wierzch posmaruj rozbeltanym zoltkiem z klarowanym maslem. pozdrawiam. dr.vodka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy sposób z naleśnikiem. Nie miałam o tym pojęcia. Z pewnością wykorzystam. Dziękuję :)

      Usuń